It’s Finland again! Suomalainen kirjallisuus vahvasti esiin saksankielisessä Euroopassa vuonna 2024

FILI, Suomen Saksan-instituutti, Suomen Saksan-suurlähetystö ja Visit Finland ovat käynnistäneet yhteisen hankkeen It’s Finland again! Suomalainen kirjallisuus saksankielisessä Euroopassa 2024. Se on jatkoa Suomen kirjallisuusviennin suurhankkeelle, vuoden 2014 Frankfurtin kirjamessujen teemamaavuodelle, jonka kymmenvuotispäivää juhlistetaan lokakuussa 2024. Hankkeen tarkoituksena on saada mahdollisimman laajaa näkyvyyttä suomalaiselle kirjallisuudelle, erityisesti vuonna 2024 ilmestyville käännöksille saksankielisessä Euroopassa.

Saksalaiset ja saksankielisessä Euroopassa toimivat kustantajat, kirjallisuusfestivaalit ja -tapahtumat voivat hankkeen aikana hakea FILIstä promootiotukea kirjailijavierailujen/vierailuohjelman järjestämiseen vastikään saksaksi ilmestyneille tai ensi vuonna julkaistaville käännöksille.Tuki on tarkoitettu kirjailijan matka- ja majoituskuluihin sekä vierailua varten erikseen teetettävän markkinointimateriaalin tuottamiseen. Laajempia kirjailijakiertueita (esimerkiksi useita esiintymisiä eri paikkakunnilla/tapahtumissa) varten tukea voidaan myöntää enintään jopa 2 000 euroa. Nyt onkin oivallinen mahdollisuus tuottaa sekä yksittäisiä kirjailijavierailuja että mittavampia kiertueita uusien lukijoiden tavoittamiseksi!

Kustantajat voivat hakea myös käännöstukea kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä tietokirjallisuuden saksannoksiin syksyn 2023 hakukierroksesta alkaen vuoden 2024 loppuun asti. Kustantajille taataan tukea peräti 70 prosenttia kääntäjälle maksettavasta palkkiosta, kuitenkin korkeintaan 8 000 euroa, mikäli hakemus täyttää hakukriteerit. Lue lisää hakuohjeista FILIn nettisivuilta www.fili.fi.

Suomen Saksan-instituutti tekee hankkeen aikana kustantajien, kirjakauppojen, kirjallisuusfestivaalien ja -tapahtumien kanssa erityisen runsaasti yhteistyötä kirjailijavierailujen ja -kiertueiden järjestämisessä. Hankkeeseen lukeutuu myös instituutin jo perinteisesti järjestämä ohjelma Leipzigin ja Wienin kirjamessuilla.

Suomen Saksan-suurlähetystö panostaa maakuvatyössään kirjallisuuteen muun muassa järjestämällä lukutilaisuuksia sekä edistämällä suomalaisten ja saksalaisten alan toimijoiden ja median verkostoitumista. Lähetystö järjestää myös ohjelmaa Leipzigin kirjamessuilla muiden pohjoismaisten suurlähetystöjen ja Suomen Saksan-instituutin kanssa.

Visit Finland haluaa hankkeen aikana lisätä entisestään suomalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin tunnettuutta ja suosiota Saksassa. It’s Finland again! antaa erinomaiset puitteet syventää myös matkailullista Suomi-kuvaa tärkeillä Saksan-markkinoilla.

Hankkeen aloitustilaisuus järjestetään pohjoismaisten suurlähetystöjen yhteistalossa Berliinissä 19. maaliskuuta 2024 ennen Leipzigin kirjamessuja. Frankfurtin kirjamessujen yhteyteen lokakuulle 2024 suunnitellaan puolestaan erillistä It’s Finland again! -ohjelmaa yhteistyössä saksalaisten kustantajien kanssa.

FILIn käännöstietokannan mukaan saksaksi on ilmestymässä lähivuosina yksi tai useampi teos yli 30 kirjailijalta. Kaikkiaan uusia käännöksiä on tulossa lähes 70. Vuonna 2024 saksaksi ilmestyy muun muassa suosittujen kirjailijoiden, kuten Rosa Liksomin, Matias Riikosen, Pirkko Saision, Meri Valkaman, Karin Erlandssonin, Maria Turtschaninoffin, Satu Rämön, Arttu Tuomisen, Max Seeckin, Linda Bondestamin, Timo Parvelan, Elina Pitkäkankaan ja Salla Savolaisen tuotantoa.

Kerromme mieluusti lisää hankkeesta, tukimuodoista ja yhteistyömahdollisuuksista. Lisää infoa saat myös säännöllisesti julkaistavista It’s Finland again! -tiedotteistamme.

Lisätiedot ja yhteistyöehdotukset:

FILI, projektipäällikkö Johanna Pitkänen, , puh. +358 40 5385 232
Tukimahdollisuuksista voit keskustella FILIläisten kanssa myös Göteborgin ja Frankfurtin kirjamessuilla syys- ja lokakuussa 2023.

Suomen Saksan-instituutti, kirjallisuusvastaava Suvi Wartiovaara, , puh. +49 30 40 363 1893

Suomen Saksan-suurlähetystö, kulttuurikoordinaattori Sofie Backman, , puh. +49 30 50 503 205

Visit Finland DACH & Benelux, johtaja Jyrki Oksanen, , puh. +49 15 22 867 7233