Koulutus ja seminaarit

Helsingin kirjamessujen fellowship-ohjelma 2020

Kirjallisuuden vientikeskus FILI järjestää Helsingin kirjamessujen yhteydessä kääntäjille suunnatun fellowship-ohjelman tiistaista (=saapumispäivä) perjantaihin 20.–23.10. Ohjelmassa on seminaaripäivä keskiviikkona 21.10. sekä osallistuminen Helsingin kirjamessuille torstaina 22.10. ja perjantaina 23.10. Keskiviikon ohjelma sisältää mm. yleisluentoja eri kirjallisuuslajeista ja FILIssä järjestettävän iltatilaisuuden.

FILI maksaa Suomen/pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevien osallistujien matkakulut* sekä majoituskulut tiistaista (20.10.) perjantaihin (23.10.), yhteensä 3 yötä. FILI varaa majoituksen seminaariin osallistujille. Oleskeluaikaa voi pidentää omalla kustannuksella. Lisäöiden majoitus on järjestettävä itse.

Ohjelma on osallistujille ilmainen. Seminaariin valitut saavat myös sisäänpääsylipun Helsingin kirjamessuille (messulippu on voimassa torstaista sunnuntaihin).

Fellowship-ohjelmaan valitaan hakemusten perusteella 40 suomesta muille kielille kääntävää kääntäjää. Ohjelma on suunnattu sekä ulkomailla että Suomessa asuville, suomesta muille kielille kääntäville kääntäjille.

HUOM: Mikäli poikkeusolot jatkuvat vielä lokakuussa, tulemme järjestämään tilaisuuden etätapahtumana, joka myös tallennetaan niitä varten, jotka eivät pysty seuraamaan ohjelmaa reaaliajassa.

Huomio pääkaupunkiseudulla asuva kääntäjä! Jos haluat osallistua fellowship-seminaariin ja saada meiltä kirjamessulipun, myös sinun on täytettävä hakulomake. Näin saamme kaikki hakemukset samaan tiedostoon, jota on teknisesti helpompi hallinnoida; myös kirjamessujen elektronisten sisäänpääsylippujen osalta.

Edellytämme hakijoilta hyvää suomen kielen taitoa. Myös aloittelevat kääntäjät ovat tervetulleita hakemaan fellowship-ohjelmaan.

Osallistujavalintoja tehtäessä etusijalla ovat kääntäjät, joilla on ajantasainen CV Kääntöpiirissä sekä kääntäjät, jotka eivät ole aikaisempina vuosina osallistuneet fellowship-ohjelmaan. Myös aiemmin fellowship-ohjelmaan osallistuneet ovat tervetulleita hakemaan, sillä valintoja tehtäessä hakemuksia tarkastellaan kokonaisuutena.

Sähköinen hakulomake on nyt avattu, hakuaika alkaa 28.4.2020 ja päättyy 24.5.2020.
Valintapäätöksistä ilmoitetaan hakijoille 15.6.2020 mennessä.

Hakemukseen on liitettävä CV joko valitsemalla lomakkeesta linkin Kääntöpiiriin (suositeltava!) tai (poikkeustapauksessa) liittämällä CV:n pdf-tiedostona.

Lisätiedot: kääntäjäkoordinaattori Merja Aho, .

*Kurssille valitut varaavat ja maksavat matkalippunsa itse. FILI korvaa matkakulut (esim. lento-, juna- tai laivaliput) kuitteja vastaan. Matkakuluja korvataan seuraavasti: lähialueilta (Ruotsi, Venäjä, Viro) ja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville enintään 100 euroa, muualta Euroopasta tuleville enintään 350 euroa ja Euroopan ulkopuolelta tuleville enintään 750 euroa. Paikallisliikenteen kuluja (esim. lentokenttäkuljetukset) ei korvata.

 

Aloittelevien kääntäjien kurssi

Järjestämme joka toinen vuosi aloittelevien kääntäjien kurssin yhteistyössä Opetushallituksen kanssa. Vuonna 2019 kurssin johtajana toimi valtiopalkittu puolantaja Sebastian Musielak.

Aloittelevien kääntäjien kurssi on tarkoitettu suomea vieraana kielenä opiskelleille, jotka ovat juuri valmistuneet tai opintojensa loppuvaiheessa. Intensiivisen kaksiviikkoisen työpajan aikana käännetään kirjallisuuden eri lajeja, ja osallistujat oppivat kiinnittämään huomiota kirjallisuuden kääntämisen erityispiirteisiin. Kurssilla keskustellaan käännettävistä teksteistä, ajankohtaisesta kirjallisuudesta, tavataan kirjailijoita ja tutustutaan suomalaiseen kustannusalaan sekä kääntäjän ammattiin.

 

Muut seminaarit ja koulutukset

FILI järjestää, usein yhteistyökumppaneiden kanssa, jatkokoulutusta kääntäjän ammatissa jo toimiville. Tiedotamme koulutuksista näiden sivujen lisäksi myös sosiaalisen median kanavillamme (Facebook, Twitter), kääntäjille suunnatatuissa kääntäjäkirjeissä ja uutiskirjeissä.

Lisätietoa koulutuksista ja seminaareista: Merja Aho