Ansök nu till FILI:s översättar-fellowship

Med anledning av It´s Finland Again! –kampanjen ordnas FILI:s översättar-fellowship 2024 både på bokmässan i Frankfurt 16 -18.10 och på bokmässan i Helsingfors 23-25.10. Du som översättare kan söka till båda eller bara den ena mässan. Ansökningsperioden är 29.4-20.5. Senast i början av juni får alla som har sökt besked om besluten.

35-40 översättare får plats i fellowship-programmen. Programmen kan sökas av översättare som översätter finländsk litteratur från finska och/eller svenska till andra språk. Du kan söka oavsett om du är bosatt i Finland eller utomlands.

I fellowship-programmen ingår ett resebidrag på max 400 euro för resor gjorda med flyg, tåg, buss eller båt. Bidraget kan inte användas till logi eller lokaltransporter. Du kan använda bidraget för resor till både Helsingfors och Frankfurt eller till någondera. För inrikesresor (Frankfurts bokmässa för boende i Tyskland, Helsingfors bokmässa för boende i Finland) är bidraget max 150 euro. Bidraget betalas ut i efterskott mot resebiljetter och en reserapport. Resebidraget till Helsingfors bokmässa gäller inte för de som bor i huvudstadsregionen.

Du ansvarar själv för alla bokningar och researrangemang. I fellowship-programmet ingår även inträdesbiljetter till mässorna. I Helsingfors gäller biljetten under hela mässan, men förutsätter att du är på plats under torsdag och fredag (24-25.10). I Frankfurt kan du få inträdesbiljetter för upp till tre vardagar (onsdag, torsdag, fredag).

Om programmet på Helsingfors bokmässa

Programmet börjar med Helsingfors stads mottagning på onsdagkväll den 23.10. Separat inbjudan och anmälan följer.

På mässan ordnar FILI seminarieprogram i ett rum bokat för fellowship-deltagarna torsdagen den 24.10 och fredagen den 25.10 kl. 10-12. Resten av tiden kl. 12-20 de dagarna står rummet till förfogande för egna möten med t ex litterära agenter, författare, förläggare eller med översättarkollegor. Seminarieprogrammet är klart i början av september.

Du kan delta på mottagningen, i seminarieprogrammet och få inträdesbiljett till mässan även om du inte blir vald till fellowship-programmen. Det är kostnadsfritt, men kräver anmälan via ansökningsblanketten senast den 20.5.

Om programmet på Frankfurts bokmässa

På Frankfurts bokmässa finns en egen programscen för översättare. Programmet kureras av Frankfurts bokmässa och det tyska översättarförbundet. Det finns även ett digert programutbud på de andra mässcenerna. Dessa program är färdiga i september. FILI ordnar ett litterärt kvällsprogram onsdag kväll (16.10). Torsdag kl. 17-18.30 blir det mottagning i Finlands mässmonter. Separata inbjudningar följer.

Sök till fellowship-programmen här.

För mer information kontakta Johanna Pitkänen, , tel +358 40 5385 232