Haku kääntäjien fellowship-ohjelmaan on käynnissä 20.5. asti

FILIn fellowship-ohjelma kääntäjille järjestetään vuonna 2024 It’s Finland Again! -hankkeen ansiosta sekä Frankfurtin kirjamessuilla 16.–18.10. että Helsingin kirjamessuilla 23.–25.10. Kääntäjien on mahdollista hakea matkatukea Frankfurtin tai Helsingin kirjamessuille tai molemmille messuille. Haku ohjelmaan päättyy 20.5. Valintapäätöksistä ilmoitetaan kesäkuun alkuun mennessä.

Fellowship-ohjelmiin valitaan hakemusten perusteella yhteensä 35–40 kääntäjää. Ohjelmat on suunnattu sekä ulkomailla että Suomessa asuville Suomen kirjallisuutta muille kielille kääntäville kääntäjille.

Matkatukea voi hakea vain matkakuluihin (lennot, juna, laiva, bussi, ei koske majoituskuluja tai paikallisliikennettä), joita korvataan enintään yhteensä 400 euroa. Tukipäätös tehdään hakemuksessa esitetyn realistisen kuluarvion mukaan. Tukea voi käyttää joko Helsingin tai Frankfurtin kirjamessumatkaan tai molempiin. Pelkästään kotimaan matkoihin (Saksassa asuville Frankfurtin kirjamessuille, Suomessa asuville Helsingin kirjamessuille) tukea voi hakea enintään 150 euroa. Tuki maksetaan jälkikäteen toteutuneiden kulujen mukaan kuitteja ja matkaraporttia vastaan.

Fellowship-ohjelmiin valitut kääntäjät tekevät itse matka- ja majoitusvarauksensa. Kääntäjät saavat myös sisäänpääsylipun Helsingin ja/tai Frankfurtin kirjamessuille. Helsingin kirjamessujen sisäänpääsylippu on voimassa 24.–27.10., mutta matkatuki edellyttää, että kääntäjä on paikalla seminaaripäivinä 24.–25.10. (torstai–perjantai). Frankfurtin kirjamessuille voi saada lippuja enintään kolmelle arkipäivälle (keskiviikko–perjantai).

Helsingin kirjamessujen ohjelmasta

Helsingin kirjamessuilla on varattuna kääntäjähuone fellowship-seminaariohjelmalle sekä kirjallisuusagenttien ja kääntäjien tapaamisille. Seminaariohjelmaa järjestetään torstaina ja perjantaina klo 10–12. Kääntäjähuone on käytössä jokaisen itse sopimia tapaamisia varten torstaina ja perjantaina klo 12–20. Keskiviikkoiltana 23.10. järjestetään Helsingin kaupungin vastaanotto, jossa pääsee tapaamaan kirjailijoita, kääntäjiä ja muita kirja-alan asiantuntijoita (erillinen kutsu ja ilmoittautuminen). Lopullinen fellowship-ohjelma valmistuu elo-syyskuussa.

Omalla kustannuksellaan Helsingin kirjamessuille tulevat ja pääkaupunkiseudulla asuvat, joita matkatuki ei koske, voivat myös ilmoittautua Helsingin kaupungin järjestämälle vastaanotolle 23.10. ja osallistua kaikkeen FILIn järjestämään fellowship-ohjelmaan 24.-25.10. Myös messuliput sisältyvät ohjelmaan. Ilmoittautuminen tehdään tässäkin tapauksessa hakulomakkeen kautta 20.5. mennessä.

Frankfurtin kirjamessujen ohjelmasta

Frankfurtin kirjamessuilla 16.–18.10. kääntäjät voivat sopia tapaamisia kustantajien ja kirjallisuusagenttien kanssa sekä seurata messujen monipuolista ohjelmatarjontaa. Messuorganisaatio järjestää myös kääntäjille suunnattua lavaohjelmaa. Keskiviikkona 16.10. järjestetään suomalaisen kirjallisuuden ilta ja torstaina 17.10. vastaanotto Suomen messuosastolla.

Hae fellowship-ohjelmiin täältä.

Lisätietoja saat Johanna Pitkäseltä, , puh. 040 5385 232