Katja Raunion Viime ajat -romaani voitti vuoden 2023 Tulenkantaja-palkinnon

AAL 20231202 Kirjafestarit Tampere-talossa. Tulenkantaja palkinnon sai Katja Raunio teoksellaan Viime ajat. Kuva: Eriika Ahopelto / Aamulehti

Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon on voittanut Katja Raunio romaanillaan Viime ajat (Teos 2023). 5000 euron arvoinen, suomalaisen kirjallisuuden vientiä ulkomaille edistävä palkinto myönnettiin Rauniolle Tulenkantaja-maljan kera Tampereen Kirjafestareilla lauantaina 2.12.

Voittajan valitsi viidestä ehdokkaasta kirjailija Riikka Pulkkinen. Pulkkinen kehuu Raunion romaania raikkaaksi teokseksi paljon esillä olleesta aiheesta, eli siitä, miten nuori nainen on sekä yhteiskunnalle että toisille ihmisille alati muuttuvia merkityksiä saava varanto.

Kirja on hauska, mutta myös painava. Sen absurdiudessa on jotakin tunnistettavaa, mutta vaikeasti sanallistettavaa, eli vahvasti kaunokirjallista. Teoksen yhtymäkohdat Grimmin satuihin ovat oivaltavia ja lisäävät tulkintamahdollisuuksia”, Pulkkinen perustelee Raunion teoksen voittoa.

Katja Raunion kolmas romaani Viime ajat kertoo velkaantuneesta ja opintonsa keskeyttäneestä naisesta, joka työskentelee asiakaspalvelijana museon kesänäyttelyssä. Sopimattomasti käyttäytyvät miehet piinaavat naista niin töissä kuin kadullakin, ja varaton, työpaikan valtahierarkiassa pohjalle sijoittuva nainen joutuu alistumaan arjessaan jatkuvasti mielivaltaiselle vallankäytölle. Kerronta keikkuu sujuvasti arkirealistisesta surrealistiseen ja takaisin. Lopputuloksena syntyy kuva työväenluokkaisen naisen maailmasta, joka on samaan aikaan piinaavan tosi ja absurdi. 

Aamulehden Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt 11. kerran. Palkintoon kuuluu 5000 euron lisäksi Kirjallisuuden vientikeskuksen FILIn valmennuspaketti voittajalle.

Palkinnon ojensi voittajalle Tampereen Kirjafestareilla Aamulehden vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen.

Tulenkanta-ehdokkaat valinneessa esiraadissa työskentelivät kirjallisuustuntijat Markku Soikkeli, Marjaana Tunturi, Minna Hyytiäinen, Janica Brander ja Aamulehden toimittajat Kaisa Järvelä ja Markus Määttänen.

Viisi ehdokasteosta olivat Katja Raunion Viime ajat, Antti Hurskaisen Suntio, Juhani Branderin Amerikka, Iida Turpeisen Elolliset sekä Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon Mustan kuun majakka.

Lisätiedot:

Palkinnon tuottaja, Aamulehden toimittaja Kaisa Järvelä
puh. 050 345 0798,