Slavica Milosavljević

Hur jag blev översättare:

Jag började faktiskt med de tecknade serierna om Mumintrollen i slutet på 1990-talet. Fast ända sedan gymnasiet har jag haft en diffus lust att översätta litteratur. Jag minns att jag satt på ett bibliotek i Serbien och bläddrade i ordböcker och en samling Shakespearepjäser. Det var märkligt och skumt.

Böcker jag skulle vilja översätta / mina favoritöversättningar:

Jag skulle med glädje översätta Brev från Tove Jansson från 2014, en fantastisk, inspirerande bok.

Översättandets nöjen och utmaningar:

Att översätta är alltid svårt, eller till synes lätt, men för alltid med sig de mest oväntade svårigheter. Finlandssvenskan har en fin lekfullhet som jag älskar, ett slags insprängd kraft som puttrar under ytan, om jag får säga så utan att låta som tredje klassens new-age tant. Jag måste verkligen anstränga mig för att hitta motsvarande bilder i det serbiska språket och detta har berikat mitt modersmål. Det rör sig om nyanser, men jag tycker att det både är svårare och roligare att översätta från finlandssvenska än rikssvenska. ”Mina ögons fransar är granbarr som övervintrat” skriver t.ex. Susanne Ringell i sin suveräna roman Katt begraven. Denna bild har etsat sig fast i mitt medvetande som en högst ovanlig metafor som jag varken förr eller senare stött på.

Finländsk litteratur i Serbien:

Den finländska litteraturen lever nästan på marginalens marginal, men det finns familjer som är infekterade av Muminviruset. Det finns, med andra ord, framför allt en smal, men nobel publik för Tove Janssons litteratur. Även Christel Rönns böcker har sina läsare. De som älskar poesi läser mina tolkningar av bl.a. Edith Södergran, Claes Andersson, Catharina Gripenberg och Ann-Helen Attianese, som fick stående ovationer när hon deltog på poesifestivalen TRGNI SE! POEZIJA! i Belgrad 2012.

Jag har inte fått officiella utmärkelser, men det värmer mitt hjärta när läsare berömmer mina översättningar.

Just nu översätter Slavica Milosavljević ett album med serien Rocky av Martin Kellerman.

Slavica Milosavljevićs översättningar är listade i vår översättningsdatabas.