Tulenkantaja-palkinto Merja Mäelle

AAL 20221203. Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon voitti Merja Mäki teoksellaan Ennen lintuja. Palkinto jaettiin Tampereen kirjafestareilla lauantaina 3. joulukuuta. Kuva: Timo Marttila

Aamulehden Tulenkantaja-palkinnon on voittanut Merja Mäki esikoisromaanillaan Ennen lintuja (Gummerus 2022). 5000 euron arvoinen, suomalaisen kirjallisuuden vientiä ulkomaille edistävä palkinto myönnettiin Mäelle Tulenkantaja-maljan kera Tampereen Kirjafestareilla lauantaina 3.12.

FILI on mukana Tulenkantaja-palkinnossa tarjoamalla voittajalle vientivalmennusohjelman. Valmennuksessa keskitytään niin teoriassa kuin käytännön tasolla siihen, minkälainen on kirjan ja kirjailijan tie kansainvälisille markkinoille.

Voittajan valitsi viidestä ehdokkaasta kirjailija Emmi Itäranta. Itäranta kuvailee Mäen romaania palkintoperusteissaan kauniisti kirjoitetuksi ja syvästi koskettavaksi kertomukseksi luopumisesta, koti-ikävästä ja uuden elämän rakentamisesta. 

Kirjailija kuljettaa lukijan evakkotielle aistivoimaisten kohtausten kautta, ja Suomen historiaa kuvaavan romaanin aihe rinnastuu kipeän ajankohtaisesti nykypäivään. Teemat ovat universaaleja, tunnistettavia yli kieli- ja kulttuurirajojen”, Itäranta perustelee Mäen teoksen voittoa.

Merja Mäen esikoisromaani Ennen lintuja vie lukijan talvisodan runtelemaan Karjalaan ja evakkomatkalle luovutetuilta kotitanhuvilta kohti tuntematonta Seinäjokea. Nuoren Allin haaveena on ollut jatkaa isänsä kalastajanuraa Haavuksen saarella Laatokan rannalla, mutta sota pakottaa luopumaan kaikista vanhoista unelmista.

Seinäjoella Alli joutuu eroon vielä lapsuudenperheestään ja päätyy töihin sotasairaalaan. Unelmat ja identiteetti pitää rakentaa alusta asti uudelleen maailmassa, jossa kaikki on toisin kuin kotona.

Aamulehden Tulenkantaja-kirjallisuuspalkinto jaettiin nyt 10. kertaa. Palkinto on 5000 euroa.

Palkinnon päätuomarin Emmi Itärannan lisäksi voittajan valintaan osallistui Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu.

Tulenkanta-ehdokkaat valinneessa esiraadissa työskentelivät kirjallisuustuntijat Kaisa Järvelä, Markku Soikkeli, Marjaana Tunturi, Minna Hyytiäinen ja Aamulehden toimittaja Nina Lehtinen.

Viisi ehdokasteosta olivat Merja Mäen Ennen Lintuja, Aino Louhen Tähtienvälinen avaruus, Riku Siivosen Kaikki isäni tavarat, Satu Rämön Hildur ja Noora Vallinkosken Koneen pelko.