Alfred Kordelinin palkinto kääntäjä Stefan Mosterille

Kuva: Mathias Bothor

Lämpimät onnittelut suomalaista kirjallisuutta upeasti ja runsaasti saksaksi kääntäneelle Stefan Mosterille Alfred Kordelinin palkinnosta! Ansioituneille tekijöille myönnettävä palkinto on suuruudeltaan 50 000 euroa.

Palkintoperusteluissa todetaan näin:

”Kääntäjä, kirjailija Stefan Moster

Stefan Moster on tehnyt poikkeuksellisen mittavan työn suomenkielisen kaunokirjallisuuden saksantajana. Hän on edistänyt suomalaisen kirjallisuuden asemaa ja näkyvyyttä saksankielisellä alueella aivan korvaamattomalla tavalla. Mosterin tekemien saksannosten määrä on häkellyttävä, mutta hän kamppailee aivan omassa lajissaan selvittyään lukuisten poikkeuksellisen haasteellisten kaunokirjallisten teosten kääntämisen karikoista. Tämän hän on saavuttanut taitavuutensa ja kielellisen virtuositeettinsa ansiosta.

Merkittävin aikaansaannos on Volter Kilven teosten saksantaminen. Kilven poikkeuksellisen rikasmuotoisen kielen ja omaperäisen tyylin vuoksi hänen teoksiaan on pidetty mahdottomina kääntää. Alastalon salissa-järkäleen saksannos Im Saal von Alastalo ilmestyi 2021. Se on saanut ylistäviä arvioita Suomessa ja Saksassa sekä arvostetun Helmut-M.-Braem -kääntäjäpalkinnon. Saksannos on suuri kulttuuriteko, joka avaa Kilven tietä maailmanmaineeseen, jonka hän olisi ansainnut jo kauan sitten.

Monilta tärkeiltä suomalaiskirjailijoilta, kuten Rosa Liksomilta, Kari Hotakaiselta ja Hannu Raittilalta, Moster on kääntänyt koko heidän keskeisen tuotantonsa. Hänen käännöstöidensä joukkoon kuuluu myös Mirkka Rekolan runoja ja Eeva-Liisa Mannerin näytelmä Poltettu oranssi. Käännösten lajikirjo ulottuu aina rikos- ja jännityskirjallisuuteen sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuteen asti. Aikana, jolloin kulttuurisen vuoropuhelun ja avautumisen merkitys korostuu entisestään, on tärkeää, että suomalaista kulttuuria tehdään näkyväksi osana eurooppalaista kulttuuripääomaa. Tämän kautta se voi toimia myös virikkeitä antavana osapuolena. Tässä tehtävässä Mosterin kaltaiset monitaitoiset kulttuurilähettiläät ovat korvaamattomia.

Ansioituneille tekijöille myönnettävän Alfred Kordelinin palkinnon saavat myös zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti ja ja Faktabaari. Onnittelut kaikille! Palkinnolla säätiö haluaa huomioida yksityishenkilöitä, työryhmiä ja yhteisöjä, jotka tekevät tärkeää työtä yhteiskunnassamme ja luovat sitä kautta edellytyksiä myös parempaan tulevaisuuteen.

Lue lisää TÄÄLTÄ.