Ukrainalaisia kustantajia vierailulla Helsingissä

”Tämä vierailu on yksi vuoden tärkeimmistä kirja-alan tapahtumistamme.”

Helsingissä vierailee 12.–16. kesäkuuta viisi ukrainalaista kustantajaa ja Ukrainan kirjainstituutin edustaja. Kustantajavierailun tarkoituksena on edistää kirjallisuuden vaihtoa Suomen ja Ukrainan välillä sekä keskustella kirja-alan toimijoiden kanssa kirjallisuudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista nyt ja tulevaisuudessa. Vierailun toteuttaa Kirjallisuuden vientikeskus FILI yhdessä Ukrainian Book Instituten kanssa.

Tämä vierailu on yksi vuoden tärkeimmistä kirja-alan tapahtumistamme. Ajatus vierailun järjestämisestä heräsi viime syksynä Frankfurtin kirjamessuilla. Messuilla oli monia ukrainalaisia kustantajia. Minuun teki syvän vaikutuksen se, miten väsymättömästi he kaikki tekevät töitä melkein mahdottomissa olosuhteissa oman kirjallisuutensa ja kulttuurinsa elinvoimaisuuden edistämiseksi”, sanoo FILI – Kirjallisuuden vientikeskuksen johtaja Tiia Strandén.

Vierailulle osallistuvat Olena Odynoka (The Ukrainian Book Institute), Olha Besarab (The Old Lion Publishing House), Anastasiia Leonova (Ist Publishing), Nataliia Miroshnyk (Vivat Publishing Ltd), Iryna Shchepina (Vikhola Publishers) ja Anastasiia Lypska (Vovkulaka LLC).

Vierailulle tulevat kustantajat edustavat laajasti aikuisten kaunokirjallisuutta, lasten- ja nuortenkirjallisuutta, tietokirjallisuutta ja sarjakuvia. Suomalaista kirjallisuutta on käännöstietokantamme mukaan julkaistu Ukrainassa tähän mennessä lähes sata nimikettä Muumeista ja klassikoista tietokirjoihin ja dekkareihin. Toivomme tietenkin tulevaisuudessa saavamme lukea myös lisää ukrainalaista kirjallisuutta suomeksi. Ennen kaikkea vierailun tarkoitus on vahvistaa keskinäisiä suhteitamme ukrainalaiseen kustantamokenttään”, sanoo Tiia Strandén.

FILI ja Keskustakirjasto Oodi järjestävät vierailun aikana keskustelutilaisuuden Ukrainan kirjallisuuden ja kustantamisen nykytilanteesta keskiviikkona 14.6.2023 kello 14–15 Oodin kolmannessa kerroksessa. Olena Odynoka Ukrainan kirjainstituutista alustaa kirjallisuuden ja kustantamisen nykytilanteesta Ukrainassa ja kustantajat kertovat omasta toiminnastaan sodan keskellä.

Kustantajat ovat haastateltavissa vierailun aikana.
Haastattelupyynnöt: Viestintäpäällikkö Hannele Jyrkkä, FILI
, puh. 040 5347 526. www.fili.fi