FINNLAND. COOL. -kulttuuriohjelma alkaa Frankfurter Kunstvereinissa 24.7.2014

Frankfurtin kirjamessujen vuoden 2014 teemamaan Suomen kulttuuri ja taide näkyvät laajasti Frankfurtin kaupungissa jo heinäkuusta alkaen. Näyttelyitä ja muuta ohjelmaa on kaupungin keskeisissä museoissa ja kulttuurikeskuksissa kesän ja syksyn ajan.

Suomen kulttuuriohjelma alkaa 24.7.2014 Frankfurter Kunstvereinin ryhmänäyttelyllä Matters of Time, jonka on kuratoinut museon johtaja Holger Kube Ventura. Museo kuuluu Saksan arvostetuimpiin taidekeskuksiin. Mukana näyttelyssä ovat Maija Blåfield,Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, IC-98Mikko KuorinkiMinna Långström, Salla Myllylä, Elena Näsänen ja Pink Twins. Luvassa on myös oheisohjelmaa, konsertteja, performansseja ja screeningeja. Näyttely on avoinna 12.10.2014 asti.

Saksan arkkitehtuurimuseo DAM esittelee 6.9.2014 alkavassa Suomi Seven – Emerging Architects from Finland -näyttelyssä nousevan polven arkkitehtejä ja -toimistoja. Mukana ovat ALA ArkkitehditAnttinen Oiva Arkkitehdit OyAvanto Arkkitehdit OyArkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää OyOOPEAA- ArkkitehditArkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy ja Verstas Arkkitehdit Oy. Näyttely on avoinna 9.11.2024 saakka.

Poikkeuksellisen laaja, 85 teosta käsittävä Helene Schjerfbeck -näyttely avataanSchirn-museossa 2.10.2014 ja se jatkuu 15.1.2015 asti. Näyttelyn keskeisiä teemoja ovat Schjerfbeckin modernin ilmaisun kehittyminen, johdonmukainen sarjallisuus sekä ajan median, kuten lehdistö- ja painokuvien käyttö teosten inspiraation lähteenä.

Äskettäin uusissa tiloissa avattu Fotografie Forum Frankfurt  antaa näyttelyssään Portretti – Contemporary Finnish Photography (3.10.-30.11.2014) seitsemälle valokuvaajalle tilaisuuden esittäytyä juuri muotokuvien kautta Näyttelyn on kuratoinut museon johtaja Celina Lunsford. Näyttelyn taiteilijat ovat Elina BrotherusUlla Jokisalo,Harri PälvirantaNelli PalomäkiRaakel KuukkaIiu Susiraja ja Santeri Tuori.

Frankfurtin kaupungin näyttelysalissa nähdään Miina Savolaisen voimaannuttavan valokuvan klassikko Maailman ihanin tyttö valokuvanäyttely 26.9.–19.10.2014.

Haus am Dom puolestaan avaa 5.10. kirjailija ja kuvataiteilija Rosa Liksomin Burkha-näyttelyn. Näyttely on esillä 26.10. saakka.

Kaupungin tärkeimmässä esittäviin taiteisiin keskittyvässä kulttuurikeskuksessa, Mousonturmissa alkaa 4.10.2014 suomalaisen nykytanssin festivaali ”Run Wild Stay Cool”, jonka aikana tutustutaan viiden eri tanssiryhmän tuotantoon. Festivaali päättyy 10.10.2014.

Saksan elokuvamuseo tuottaa kaksi suurta suomalaisen elokuvan sarjaa. Peter von Bagh sai carte blanche -kutsun valita 10 filmiä, jotka esitetään 8.–31.10.2014. Museon omaa tuotantoa on Aki Kaurismäen elokuvien retrospektiivi, joka alkaa 29.8. ja päättyy 8.10.2014.

Frankfurtin keskeinen kulttuuri-instituutio Literaturhaus, Kirjallisuustalo, tuottaa kirjallisuusillan Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -romaanin saksannoksen ympärille Schauspiel-näyttämöllä 8.10.2014. Kirjailija esiintyy tilaisuudessa. Literaturhausissa järjestetään maanantaina 6.10. kirjalliset tangotanssiaiset, jonka musiikista vastaa Tango-orkesteri Unto. 

Teemamaakonseptiin keskeisesti kuuluvaa kokonaisuutta on valmisteltu yhteistyössä Frankfurtin kulttuurilaitosten ja suomalaisten museoiden ja taiteen tiedotuskeskusten välillä. Suomen puolelta yhteishankkeita ovat tukeneet opetus- ja kulttuuriministeriö, ulkoasiainministeriö, Alfred Kordelinin säätiö, Ateneumin ystävät ry, FRAME, Kansallisgalleria, Suomen arkkitehtituurimuseo, Suomen valokuvataiteen museo, TAIVE – taiteen tiedotuskeskusten verkosto ja FILI.

Suomi on sloganilla FINNLAND. COOL. teemamaana Frankfurtin kirjamessuilla, jotka järjestetään 8.–12.10.2014. Messuille osallistuu Suomesta yli 60 kirjailijaa ja parikymmentä eri alojen asiantuntijaa.

 Lisätietoja: FILIn ja FINNLAND. COOL. -hankkeen johtaja Iris Schwanck, p. 040 5080 331,