Kirjallisuusviennin uusi painopiste: englanninkielinen maailma

FILI – Finnish Literature Exchange on kääntänyt katseensa Finnland. Cool. -hankkeen jälkeiseen aikaan: käännösoikeuksien myynnin painopisteenä englanninkielisen maailman suurhanke.

”Kirjallisuusviennin arvo 2011–2015” -selvityksen luvut vuodelta 2014 näyttävät, että taso on pysynyt ennallaan reilussa 2 miljoonassa eurossa, jonne määrä nousi pari vuotta sitten. Luku sisältää suomalaisten kustantajien ja agentuurien myymät oikeudet. Näiden lisäksi todellista arvoa kasvattavat ulkomaisten agenttien myymät suomalaisteosten oikeudet, joita selvitys ei mittaa.

Yli odotusten onnistuneen Finnland. Cool. – Suomi teemamaana Frankfurtin kirjamessuilla 2014 -hankkeen jäljiltä kiinnostus suomalaiseen kirjallisuuteen ulkomailla on suurempaa kuin koskaan aiemmin.

Suuri harppaus käännösoikeuksien myyntiluvuissa tapahtui Frankfurtin kirjamessujen teemamaavuoteen valmistauduttaessa. Saksankieliset markkinat ovat toimineet porttina muille kielialueille ja kiinnostusta on erityisesti haastavilla englanninkielisillä markkinoilla, joihin FILI fokusoi seuraavan kolmevuotiskautensa suurhankkeen. Englanninkieliset markkinat ovat laajat ja erinomainen väylä muille alueille.

Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa keskitymme sikäläisiin kustantajiin, uusien kääntäjien kouluttamiseen sekä ilmestyneiden käännösten promootiotyöhön yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa.

FILI toimii jatkossakin ammattilaiskontaktien välittäjänä: osallistumme ammattilaismessuille ja kutsumme Suomeen ulkomaisia kustantajia tutustumaan suomalaiseen kirjallisuuteen. Toimimme myös kotipesänä Suomen kirjallisuuden kääntäjille ja yksi tärkeä tehtävämme on löytää lisää kääntäjiä eri kielialueille.

Lisätiedot:
FILIn johtaja Leena Majander p. +358 (0)50 529 2906,

Kirjallisuusviennin arvo 2011-2015 -selvitys / vuoden 2014 raportti