Suomalaista sarjakuvaa ranskaksi: La bande dessinée finlandaise 2013

Maanantaina 21. tammikuuta julkistettiin Suomessa La bande dessinée finlandaise 2013 -antologia, joka kokoaa yhteen 13 suomalaista naissarjakuvataiteilijaa ja esittelee heitä ranskankieliselle yleisölle. Teoksen ranskalainen kustantaja on Rackham. Suomen sarjakuvaseuran Finnish Comics Annual -antologiasarja on esitellyt suomalaisen sarjakuvakulttuurin kiinnostavimpia helmiä vuodesta 2011. Nyt ilmestynyt antologia on sarjan ensimmäinen ranskankielinen laitos ja se sisältää sarjakuvakertomuksia sekä nuorilta että kokeneemmilta naistekijöiltä. Mukana on uutta ja ennenjulkaisematonta materiaalia, mutta myös menneiden vuosien parhaimmistoa.

Suomalaisista sarjakuvataiteilijoista on kansainvälisesti katsoen naisia poikkeuksellisen suuri osuus. Naisten esiinmarssi on vaikuttanut koko kentän painotuksiin ja aihevalintoihin rikastavasti erityisesti1990-luvulta alkaen.

FCA2013_kansidummy.indd

Antologiassa ovat mukana: Mari Ahokoivu, Terhi Ekebom, Annukka Leppänen, Hanneriina Moisseinen, Reetta Niemensivu, Tiina Pystynen, Kati Rapia, Anna Sailamaa, Tiitu Takalo, Katja Tukiainen, Riitta Uusitalo ja Amanda Vähämäki. Kirjan ovat toimittaneet Johanna Rojola ja Kalle Hakkola.
Käännökset suomesta ranskaksi: Jean-Michel Kalmbach, Kirsi Kinnunen, Labreuille Lucie ja Claire Saint-Germain.

Julkaisija: Suomen sarjakuvaseura ja Rackham 2013
http://fr.finnishcomics.info/

Teos on julkaistu FILIn sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.