Översättarresidens i Helsingfors

FILI:s residensprogram bildades för att stötta översättningsarbetet för yrkesöversättare bosatta i utlandet. Programmet täcker en del av resekostnaderna*, boende och ett stipendium (300 €). Residenset pågår under tre veckor i Villa Salin på Drumsö, Helsingfors.

År 2021 äger FILI:s översättarresidens rum först i november, 1.11–21.11.2021.
Ansöningstiden fortsätter hela sommaren och slutar först 15.8.2021 (kl 23.59 finsk tid)
. Alla ansökare ska informeras senast 1.9.2021.

Utifrån ansökningarna väljs högst fem översättare ut till residenset.

Du kan söka residenset om du

  • bor utanför Finland
  • översätter litteratur från finska, finlandssvenska eller samiska till ditt eget modersmål
  • finslipar en pågående översättning och/eller exempelvis är i behov av kontakt med författaren eller studier av arkiv- eller biblioteksmaterial för ditt översättningsarbete.

Bifoga till din ansökan en arbetsplan och ett CV. Vi kommer att prioritera de sökande som har en profil och ett uppdaterat CV / en uppdaterad lista på översättningar i Kääntöpiiri.

Ansökningsblankett (ansökningstiden utgår den 15 augusti kl 23.59 finsk tid)

*) Närområden (Estland, Ryssland, Sverige) högst 150 euro, andra europeiska länder högst 350 euro, resten av världen högst 700 euro.

Villa Salin

Villa Salin på Drumsö i Helsingfors är byggt i början av 1900-talet och ligger ungefär 10 minuter från Helsingfors centrum med tunnelbana.

I rummen ingår förutom standardmöbler även sängkläder och handdukar. De boende har tillgång till flera gemensamma umgängesutrymmen som också lämpar sig för kreativt arbete. Det finns 2 duschar 2 toaletter och ett kök. Köket är fullt utrustat vilket ger de boende möjlighet att laga sin egen mat. De boende har även tillgång till en gemensam tvättmaskin. Villan ägs av Kvinnosaksförbundet Unionen rf.

Residenset har trådlöst WiFi.

På Drumsö finns bibliotek, köpcentrum och annan nödvändig service samt utmärkta möjligheter till friluftsliv.

 

Mer information: Merja Aho / FILI

Villa SalinVilla salin living room

Villa Salin bedroom