Valokeilat suuntautuvat Suomeen: Finnland. Cool. Frankfurtin kirjamessuilla

Frankfurtin kirjamessut, maailman suurin kirja-alan tapahtuma, järjestetään tänä vuonna 9.–13. lokakuuta.  Suomi on messujen teemamaana ensi vuonna iskulauseella ”Finnland. Cool.” ja katseet alkavat kohdistua meihin jo tämän vuoden messuilla. Järjestämme ensimmäisen virallisen lehdistötilaisuutemme Frankfurtissa Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä torstaina 10. lokakuuta. Tilaisuudessa kerrotaan kansainväliselle lehdistölle Suomen teemamaahankkeen sanomasta ja strategisista tavoitteista. Lehdistötilaisuuden saapuu avaamaan kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

Kirjamessujen päätöspäivänä, sunnuntaina 13. lokakuuta järjestetään tämänvuotisen teemamaan Brasilian paviljongissa nk. vuoronvaihtoseremonia, jossa Brasilia luovuttaa Suomelle teemamaastatuksen.

Millaisesta tapahtumasta on kyse?

Frankfurtin kirjamessut on maailman suurin kirja-alan tapahtuma, jossa vierailee viiden päivän aikana noin 300 000 henkeä. Keskiviikosta perjantaihin messut ovat ammattilaismessut ja perjantai-iltana ovet aukeavat kaikille muille kiinnostuneille. Vuosittain vaihtuva teemamaa tuo muutoin samanlaisina pysyviin messuihin ilmeellään, kirjallisuudellaan ja strategiallaan oman lisänsä. Teemamaan saama mediahuomio Saksassa on valtava, jopa noin 60–70% kirjamessujen mediahuomiosta. Frankfurtin kirjamessut on samalla Saksan suurin kulttuuritapahtuma.

Suomen valmistautuminen koitokseen

Frankfurtin kirjamessut allekirjoitti 2009 sopimuksen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa Suomen teemamaastatuksesta. Suomen suurimman kulttuurivientitapahtuman koordinointitehtävä on annettu FILIlle, Suomen kirjallisuuden asiantuntija- ja vientiorganisaatiolle, joka toimii osana SKS:a. Taustalla on laaja yhteistyöryhmä, jossa ovat edustettuina kolme rahoittavaa ministeriötä (OKM, TEM, UM), kirjailijaliitot, kustantajat, kääntäjät, Suomen suurlähetystö Berliinissä ja Berliinin-instituutti sekä Helsingin Goethe-instituutti.

Teemamaavuotta on valmisteltu vuodesta 2010 lähtien muun muassa kouluttamalla kääntäjiä, kutsumalla ulkomaisia kustantajia tutustumaan suomalaiseen kirjallisuuteen ja myymällä suomalaisen kirjallisuuden käännösoikeuksia tiiviiseen tahtiin. Tavallisena vuonna suomalaista kirjallisuutta ilmestyy Saksassa 40–50 niteen verran, mutta nyt vuoden syklinä sitä julkaistaan tuplamäärä.

Suomi teemamaavuonna 2014

Teemamaahankkeen strategisena tavoitteena on, että Suomen kirjallisuuden käännösoikeuksien myynti nousee pysyvästi uudelle tasolle. Saksan kirjamarkkinat toimivat hyvänä ponnahduslautana myös muualle maailmaan.

”Finnland. Cool. -hankkeen keskiössä on kirjallisuus ja lukeminen, sanojen, koulutuksen ja oman kielen merkitys. Haluamme viedä kirjallisuuden ihmisten pariin, yllättäviinkin paikkoihin. Kirjallisuus ja lukeminen kuuluu kaikille, kaikkialla. Sitä on Finnland. Cool.,” kertoo FILIn ja teemamaahankkeen johtaja Iris Schwanck.

Myös maailman parhaan koulun oppimateriaalit kiinnostavat ja ovat osa tarinaamme ensi vuoden messuilla.

Teemamaahankkeen kokonaisbudjetti vuosille 2010–2015 on n. 4 miljoonaa euroa, joista puolet on julkista rahoitusta ja toinen puolikas yksityistä, mm. säätiöiltä ja rahastoilta.

Lisätiedot:

FILIn johtaja Iris Schwanck, , 040 5080 331
FILIn tiedottaja Silja Hakulinen, , 050 534 7526